Ağız ve diş sağlığı yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda ve bebeklerde de son derece önemlidir. ” Süt dişi önemli değil, nasıl olsa yerine yenileri gelecek.” şeklindeki yanlış düşüncemiz yüzünden bebeğimizin sadece dişlerini değil, konuşma ve beslenmesini de tehlikeye atıyoruz. İşte bu nedenle bebeklerde ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçli davranmamız gerekir. Bu yazımızda bebeklerde ağız bakımıyla ilgili önemli konulara uzman görüşleri ışığında değiniyoruz.
Bebeklerde Süt Dişinin Önemi
Bebeklerin 6. aylarından itibaren belirmeye başlayan süt dişleri çok önemlidir. Çünkü bu dişler çocuğumuzun ileride gelecek olan azı dişleri için bir zemin oluştururlar. Erken dönemde kaybedilen süt dişleri çirkin bir görüntü oluşturmasının yanında, ileride gelecek olan azı dişlerin çarpık bir yapıda olmasına neden olur. Yine küçük yaşlarda kaybedilen süt dişleri nedeniyle çocuk gerektiği şekilde beslenemez. Eksik olan dişleri sebebiyle bazı harfleri söylemekte zorlanır, bu da onun konuşma güçlüğü çekmesine neden olur. İşte tüm bu yazdıklarımızdan dolayı bebeklerde ve çocuklarda süt dişi de çok önemlidir. Bu dişler çabuk çürümeye elverişli oldukları için mümkün olduğu kadar uzun süre dayanabilmeleri için ağız ve diş bakımına önem verilmelidir.
Bebeklerin Dişleri Neden Çürür?
Diş çürüğü sadece yetişkinlerde ve çocuklarda değil minicik bebeklerde bile görülebilmektedir. Bebeklerde görülen çürükler çoğunlukla biberon çürüğü olup, bunun nedeni de bebeğe verilen biberona veya emziğe pekmez, bal, şerbet gibi tatlı gıdaların sürülmesidir. Bebeklerde diş çürümesinin nedenlerinden bir başkası ise, anne sütünden katı gıdalara geçiş döneminde yapılan hatalardır. Bu dönemde bebeğin henüz tüm dişleri çıkmadığı için çikolata, şeker, kek vb. tatlı gıdalar bebeği doyurmak veya avutmak amacıyla kullanıldığı için ne yazık ki bebeğin dişleri daha çabuk çürümektedir. Bebeklere bu dönemde onlar için daha faydalı olabilecek ve dişlerini de korumaya yardımcı olacak meyve ve sebze gibi gıdalar verilmesi gerekir.
Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler
Bebeğinizin sağlıklı bir diş yapısına sahip olmasını istiyorsanız bunun için ilk önce dikkat etmeniz gereken nokta, onun biberon, emzik ve parmak emme gibi alışkanlıklarını belli bir dönemden sonra kontrol altına almaktır. Bazı bebekler çeşitli nedenlerden dolayı anne sütüyle beslenemedikleri zaman biberon kullanılır. Henüz kaşıkla beslenemeyecek kadar küçük olduğu için biberonla beslenmesinde sakınca yoktur fakat bebeğinize verdiğiniz biberona kesinlikle şeker ve şekerli gıdalar sürmeyin. 1 yaşından sonra bebeğinizi kaşıkla beslenemeye başlayın ve su için de biberon değil bardak kullanmaya alıştırın. En geç 2 yaşına kadar bebeğiniz biberonu bırakmalıdır. Aksi halde bu alışkanlığı onun ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilemeye başlayacaktır. Günümüzde bebeklerin çoğu yalancı emzik kullanmaktadır. Eğer bebeğinizde böyle bir alışkanlık varsa biberonda olduğu gibi emziğe de şeker ve şekerli gıdalar sürmeyin. Bazı bebeklerde parmak emme alışkanlığı da bulunabilir, parmak veya emzik emme alışkanlığı bebeğiniz 2,5 yaşına girene kadar kontrol altına alınmış olmalıdır. Bu yaştan sonra hala bu tür alışkanlıkların devam etmesi halinde diş ve çene yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bebeklerin ağız ve diş sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da bebeğinize şeker içeren meyve suları içirmemektir. Bu içecekler de onun dişlerinin çürümesine neden olabilir.
Bebeklere Diş Bakımı Yapılmaya Ne Zaman Başlanır?
Bebeklere diş bakımı yapmaya ilk süt dişi çıktığı andan itibaren başlanması gerekir. Henüz bebeğiniz sadece sizi emiyor, başka bir gıdayla beslenmiyorsa bile her gün sabah akşam dişlerini temizlemeniz gerekir. Çünkü bebeğinizin emdiği anne sütü de az da olsa şeker içerir. Bebeğiniz sizi emdikten sonra ağızda kalan bakteriler zamanla onun dişlerinin çürümesine neden olabilir.
Bebeklerin Dişi Nasıl Temizlenir?
Bebeklerin dişini temizlemek için temiz bir gazlı bez veya tülbent bezi kullanabilirsiniz. Sabahları ve akşam yatmadan önce suya batıracağınız temiz bir tülbent beziyle bebeğinizin dişlerini temizleyebilirsiniz.
Çocuklar Kaç Yaşında Diş Fırçalamaya Başlamalıdır?
Çocuklar için önerilen diş fırçalama yaşı en erken 3 yaştır. Çocuğunuza ağız yapısına uygun yumuşak naylon kıllı bir diş fırçası ve tadını beğenebileceği bir diş macunu alarak işe başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun dişlerini fırçalamak için kullanılacak macun miktarı leblebi büyüklüğünü aşmamalıdır. Bu dönemde henüz çocuğunuz dişlerini fırçalayacak kadar büyük olmadığı için ona bu konuda yardımcı olmalısınız. Onunla beraber banyoya girerek siz dişlerinizi fırçalarken ondan da kendi dişlerini fırçalamasını isteyebilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuza diş fırçalama konusunda iyi bir örnek olabilir hem de arada dişlerini fırçalamasına yardım edebilirsiniz. Çocuğunuzun dişlerini küçük yaşta fırçalamaya başlaması, belki süt dişlerinin ömrünü uzatmaz fakat çocuğunuz küçük yaşta edindiği diş fırçalama alışkanlığını büyüdüğünde de devam ettirerek daha sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına sahip olabilir.
Bebeklerde ağız ve diş sağlığı, onların daha iyi beslenebilmesi, daha düzgün bir diş yapısına sahip olabilmesi ve daha rahat konuşabilmeleri için önemlidir. İlk dişleri çıktığı andan itibaren düzenli bir şekilde, gereken hassasiyet gösterilerek bebeklerin dişleri temizlenmeye başlanmalıdır.