Hıçkıran Bebek

Bebeklerde hıçkırık aslında endişe edilecek bir durum değildir fakat anneler çoğu zaman bebekleri hıçkırdığında endişe duyarlar. Hıçkırık yeni doğan bebeklerde daha çok görülür. Genelde küçük bebekler beslendikten sonra hıçkırık gelişir bunun sebebi de dolu olan midenin diyaframdaki sinirleri uyarmasıdır. Yani bebeğin sindirim organlarının çalıştığının bir göstergesi olarak hıçkırık meydana gelir.

Bebekler Neden Hıçkırır?

Yeni doğan bebeklerde hıçkırık onların doyduğunun belirtisidir. Biberon ile beslenen bebeklerde mide daha hızlı genişlediği için diyaframa baskı yapar ve bu da bebeğin hıçkırmasına neden olabilir. Bebeğin beslenme sırasında fazla hava yutması ve ani ısı değişimi olması da bebeklerin hıçkırık nedenleri arasında yer alır. Hıçkırık bebeklerin canını yakan bir durum değildir ve genelde onları rahatsız etmez. Bebeğin beslenme ve uyku düzeninde bir sorun yok ise bebek keyifli görünüyorsa endişe edilecek bir durum yoktur.

Hıçkırığı Önlemek için Ne Yapılmalı?

Yeni doğan bebeklerde genelde beslenme sonrasında hıçkırık meydana geldiği için annesini emen ya da biberon ile beslenen bebekler bu sırada iyi gözlenmeli ve hızlı bir şekilde besleniyorsa yavaş içmesi sağlanmalıdır. Bebeğin yavaş beslenmesini sağlamak için meme veya biberon yavaş bir şekilde geri çekilmeli sonrasında beslemeye devam edilmelidir. Bu şekilde yavaş beslendiği zaman büyük ihtimalle hıçkırık önlenmiş olacaktır. Tüm bunlara rağmen yine de hıçkırıyorsa bebek kucakta dik bir şekilde tutularak, hafifçe sırtı sıvazlanmalıdır.

Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Çoğunlukla hıçkırık birkaç dakika içinde geçse de bazen gün boyu da devam edebilir. Gün içinde sıklıkla tekrarlanan hıçkırık olabileceği gibi çok nadir de olsa 48 saat devam ettiği de görülmektedir. 1 aydan uzun süren hıçkırık vakaları da gözlenmiştir. Yeni doğan bebeklerde bu tür uzun süreli hıçkırıklar uyku düzenini etkileyebilir ve bebekte kilo kaybı meydana gelebilir. Bebeklerde sürekli devam eden ve uzun süreli hıçkırık olduğu zaman bir doktora danışılması gerekmektedir. Bunun dışında arada bir meydana gelen, kısa süren ve bebeğin uyku, beslenme gibi hayat standartlarını engellemeyen hıçkırık durumlarında panik yapmaya gerek yoktur.

Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçer?

Bebeğin hıçkırığının geçmesi için onlara limon suyu veren anneler olduğunu biliyoruz. Limon suyu ekşi olduğundan bebeğin bir süre nefesini tutması sonucu çoğunlukla hıçkırık kesilmektedir fakat limon fazla asit içerdiğinden bu yöntem mecbur kalınmadıkça denenmemelidir. Bebeğin hıçkırığını geçirmek için ne yapılmalı? derseniz bir süre kendiliğinden geçmesini bekleyebilirsiniz. Hıçkırığın uzun sürdüğü durumlarda bebek dik olarak tutulmalı ve sırtı biraz sıvazlanarak rahatlaması sağlanmalıdır. Bebeği emzirmek de hıçkırığın geçmesine yardımcı olabilir. Bebeklerde iç organlar gelişimini tamamladıkça hıçkırık da daha az görülmeye başlanır. 1 yaşından büyük bebeklerde hala hıçkırık devam ediyorsa bu durum reflü belirtisi olabilir. Bebeğin tedbir amacı ile bir doktora götürülmesinde fayda vardır.