Botox ve dolgu uygulanma şekilleri bakımından çok benziyor olsalar da etki ve içerik olarak tamamen farklı iki medikal estetik uygulamasıdır. Sanılanın aksine birbirlerinin alternatifi olarak uygulanmazlar.
Her ikisi uygulama da farklı bölgelerde ve farklı şikâyetler için kullanılır. İhtiyaca yönelik kombin olarak aynı gün içerisinde yapılabilen işlemlerdir.
Botox ve dolgu arasındaki farkları biraz daha iyi anlamak için ikisini de kısaca inceleyelim.
BOTOKS NEDİR?
Botoks, Clostridium botulinum bakterilerinden yapılan ilaçtır. Bir kas kasılınca oluşan kırışıklıklar için botoks yapılmaktadır.
Kasları gevşetip, kırışıklıkların engellenmesini sağlar. Enjekte edildiği kaslardaki sinir sinyallerini bloke eder. Bu sinir sinyalleri kesilince, etkilenen kas geçici olarak felç olur ya da donar. Seçilen bu kasların yüzünden bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya hatta yok edilebilir.
Etkisi 3 günde başlayıp, 10 günde oturur. Ortalama olarak 4- 6 ay süren etkiye sahiptir.
Yaygın olarak kullanıldığı bölgeler: alın çizgileri, kaş çatma çizgileri ve göz kenarındaki kırışıklıklardır.
DOLGU NEDİR?
Dolgu, hyaluronik asitten oluşan jeldir.
Dolgu, herhangi bir kası kasmadan oluşan kırışıklıklar için yapılır. Hacim arttırıp boşlukları doldurmaktadır.
İlerleyen yaş, mimikler, güneş ışınları gibi etkenler cildimizdeki kollajen, elastin ve hyaluronik asit miktarlarının azalmasına sebep olur. Cildimizin genç ve sağlıklı görünmesini sağlayan bu maddelerin azalması cildimiz üzerinde çökmelere, kırışıklıklara ve çizgilere sebebiyet verir. Hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri bu gibi şikayetleri ortadan kaldırarak cilde hacim kazandırır. Etkisi genel olarak 18 ay sürer.