Güneş Yanığı

Yaz aylarının en çok sorulan konulardan birisi de güneş yanıklarıdır. Yaz sıcaklarında dikkatli olunmadığı taktirde yüz ve cildin açıkta kalan yerlerinde yanmalar meydana gelir. Güneş yanığı sadece cildin yanık bir görünüm almasına neden olmakla kalmaz aynı zamanda diğer yanık vakalarında olduğu gibi can da yakar. Aslında yapılacak en doğru davranış güneş yanığının oluşmasını önlemeye çalışmaktır. Yanık oluştuktan sonra tedavisi ile uğraşmak, o yanma ve sızıyı çekmektense tedbirli davranmak daha doğru bir davranış olacaktır. Bu konuda alınacak en iyi önlemler arasında yazın mümkün olduğunca güneşe çıkmamak gelir. Özellikle güneş ışınlarının etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği öğlen saatlerinde gölgede bulunmaya özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra kaliteli ve etkili bir güneş kremi de kullanılmalıdır. Bronzlaşmak için saatlerce güneşin altında yatılmamalı, bronzlaştırıcı ürünler kullanılarak ve yavaş yavaş bronzlaşmaya çalışılmalıdır. Beyaz ve hassas bir cildi olanlar güneş yanığına karşı daha dikkatli olmalıdır. Şapka ve güneş gözlüğü gibi ürünler de güneş yanıklarından korunmakta oldukça etkilidir. Alınan tüm tedbirlere rağmen güneş yanığı oluştuysa vakit kaybetmeden hemen güneş yanığı tedavisi uygulamaya başlanmalıdır.

Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı oluştuğunda cildin durumuna göre uygun bir tedavi gereklidir. Ciltte aşırı bir tahribat varsa vakit geçirmeden bir uzmana danışılmalıdır. Normal bir güneş yanığında ilk yapılması gereken nokta sık sık duş alarak cildi rahatlatmaktır. Eğer deri su toplamış ise duş almak yerine küvete girilmelidir. Aksi halde basınçlı su kabarcıkları patlatarak daha fazla can yakabilir. Temiz bir havluyu suya batırarak yanık bölgelerin üzerine kompres yapmak biraz rahatlama sağlayabilir. Güneş yanığı oluştuğu zaman sabun, duş jeli ya da banyo yağı gibi ürünler kullanılmamalıdır çünkü bunlar ciltteki tahribatı daha fazla arttırabilir. Giyilen kıyafetlerin cilde sürtünüp acı vermemesi için bol ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Aloe vera içeren yatıştırıcı losyonlar da cildi rahatlatmak için kullanılabilir. Tüm bunların dışında bazı doğal ürünler kullanılarak hem acı azaltılabilir hem de yanık derinin kendini daha çabuk toparlaması sağlanabilir.

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Ürünler

Güneş yanığı ile aşırı kuru ve hassas bir hal alan cilde yoğurt, zeytinyağı, aloe vera jeli ve yulaf ezmesi gibi doğal ürünler uygulanabilir. Bu tür doğal ürünler cilde nem takviyesi yaparak yumuşatır ve yanık bölgenin daha çabuk toparlanmasına yardımcı olabilir. Bunların dışında cilde zarar verecek ve yanık sorununun artmasına neden olacak ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Yoğurt

Güneş yanığı tedavisi denince ilk akla gelen doğal ürün yoğurttur. Cildi yatıştırır ve ferahlatarak rahatlama hissi oluşturur. Dolapta soğumuş olan yoğurt yanık bölgeye sürülür, 5 dakika kadar etki etmesi için bekledikten sonra ılık su ile durulayıp cilt temizlenir.

Zeytinyağı

Güneşten kuruyan cilt daha gergin bir hal alır. Bu durum da yoğun bir ağrı ve sızıya neden olabilir. Böyle bir durumda cildi nemlendirip yumuşatmak için yanık bölgeye zeytinyağı sürülebilir. Yağı sürdükten sonra daha iyi etki etmesi için bölgeye, sıcak su ile ıslatılan bir havlu koyulabilir. havlu soğuduktan sonra cilt güzelce silinerek temizlenebilir.

Aloe Vera Jeli

Güneş yanığının tedavisinde kullanılan ve etkisi bilinen doğal ürünler arasında aloe vera jeli de bulunmaktadır. Güneş yanığının olduğu yerlere jel masaj yaparak sürülmelidir. Cilt aloe vera jelini iyice emdikten sonra bölge soğuk su ile yıkanarak temizlenmelidir.

Yulaf Ezmesi

Yarım su bardağı yulaf ezmesini, 1 su bardağı sıcak su ile karıştırarak yumuşaması sağlanır. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra yanık olan yerlere hafifçe sürülür. 5 dakika etki etmesi için beklendikten sonra su ile yıkayarak durulama işlemi yapılır.

Güneş yanığı baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar ileri boyuttaysa, nabızda hızlanma ve hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler varsa vakit geçirmeden doktora gidilmelidir. Bunların yanı sıra kusma, ishal, mide bulantısı, ateş, titreme, idrar yapamama, cilt renginin aşırı solması ve tenin soğuk olması gibi durumlar söz konusu ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Güneş yanığı olan yerlerde enfeksiyon belirtileri gözlenmesi halinde de doktora gitmek gerekir. Güneş yanığı olan bölgeyi kaşımak ya da soymak derideki tahribatı arttırabileceği için bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.