Gebelikte mide yanması

Hamilelik dönemi, kadınların hem duygusal hem de fiziksel değişimlerden geçtiği bir dönemdir. Daha önce anne olmuş olsa bile pek çok anne adayı bu değişimleri yaşarken akıllarında sorular belirir. Bu sorulardan birisi de hamilelikte mide yanması sorunudur. Normal şartlarda her hangi bir sıkıntısı bulunmayan anne adayları gebelik döneminde mide yanması ve bulantısı şikayeti yaşar. Sizde bu anne adaylarından iseniz hamilelikte mide yanması ve önlemenin yolları yazımız işinize yarayabilir.

Gebelikte anne adaylarının sindirim ve mide problemleri yaşamalarının en önemli nedeni artan progesteron hormonudur. Normal şartlarda tüketilen besinler yemek borusundan mideye doğru ilerler. Mideye geçişte küçük bir kapı besinlerin içeri girmesi için açılır. Besinlerin mideye girmesinden sonra mide asitlerinin yemek borusuna doğru çıkmaması için kapı yeniden kapanır. Ancak genelik döneminde progerston hormonunun yükselmesi bu kapakçığın görevini yerine getirememesine neden olur. Açık kalan kapakçıktan yemek borusuna doğru ilerleyen mide asitleri kişide mide yanmasına sebep olur.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan mide yanmasının ise bir sebebi daha vardır. Bu da bebeğin anne karnında büyümesidir. Büyüyüp gelişen bebek annenin mide ve göğüs bölgesinde sıkışma ve baskı hissine sebep olur. Özellikle doğuma son üç ay kala yaşanan mide yanması ve bulantılarının sebebi budur.

Gebelikte Mide Yanmasını Önlemenin Yolları

Hamilelikte yaşanan mide yanmasının hafifletilmesi için ılık süt ve taze yoğurt tüketilebilir. Düzenli olarak bu iki besin tüketildiğinde midede rahatlama meydana gelir. Bunun dışında yanmanın ortaya çıkmaması için de bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu önemli noktalar şu şekildedir…

  • Yemeklerinizi mutlaka yavaş ve azar azar yiyin. Ana öğünleri bile küçük küçük porsiyonlara bölün. Sık sık azar azar yemek yemek midenizin yorulmasını önler.
  • Ne yediğinize dikkat edin. Kızartma, poğaça, turunçgiller gibi mide yanmasını tetikleyebilecek besinlerden uzak durun.
  • Öğünleriniz ve besin alımlarınızı yatmadan bir saat önce bitirin. Yatmaya yakın tüketilen besinler mideden daha kolay yukarı çıkıp rahatsızlık verir.
  • Yatarken sol tarafınıza doğru yatın. Başınızı yüksek tutacak bir yastık seçin.
  • Kıyafet seçerken rahat olmasına dikkat edin. Bol, özellikle de mide bölgenizi sıkmayacak kıyafetler tercih edin.
  • Yemeklerden sonra bir saat kadar uzanmayın.
  • Yemeklerin ardından şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar ve mide yanmasını hafifletir.
  • Hamilelikte bol su tüketin. Ancak bunu yemeklerde değil gün içine yayarak yapın.
  • Mide yanmasını önlemek için asitli ve kafeinli içeceklerden mutlaka uzak durun.

Yukarıda verdiğimiz maddelere dikkat ettiğinizde mide yanmasını büyük ölçüde önleyebilirsiniz. Gebelikte mide yanması ve bulantısı genel olarak doğum ile birlikte son bulur. Kişinin yaşam kalitesini düşüren, beslenmesini olumsuz etkileyen aşırı mide yanması durumlarında doktor yardımı gerekir.