Saç kepeği, dünya genelinde en yaygın olan saç ve deri hastalıklarından bir tanesidir. Kadın, erkek, çocuk, her yaşta ve her mevsimde görülebilir. Genel olarak görüntü bozukluğu ve kaşıntıya neden olan kepeklenme, ilerlemesi durumunda kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Tedavisinde ilk olarak kepeklenme nedenlerinin belirlenmesi, ardından bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu yüzden kepek nasıl geçer sorusunun cevabını almak için kepeklenme nedenlerine de bakılmalıdır.
KEPEK NEDİR ?
Kepek ülkemizde de dünya genelinde de çok sayıda kişinin yaşadığı bir sorundur. Saç üzerinde ve derisinde gri ya da beyaz renkli deri döküntüleri şeklinde görülür. Bu deri döküntüleri ölü hücrelerdir. Görüntü bozukluğunun yanında saç derisinde kaşıntıya da sebep olur. Bu kaşıntı deride kızarıklık ve yaraları da beraberinde getirir. Zamanında önlenmemesi ve tedavi edilmemesi durumunda saç kepeklenmesi saçların yapısının bozulmasına, dökülmesine ve sağlıksız olmasına sebep olabilir.
KEPEK NEDEN OLUR
Saç kepeklenmesi farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Genel olarak kepeklenme nedenleri şu şekildedir.
- Saçların yeteri kadar taranmaması: Saçların her gün düzenli olarak taranması gerekir. Özellikle uzun ve gür saçlara sahip olanların her gün fırça ya da tarak yardımı ile saçlarını açmaları, saç derisinin hava alması için önemlidir. Yeterince taranmayan saçlardaki dolaşıklıklar saç derisinin hava almasını önemli ölçüde engeller. Bu da kepeğe neden olur.
- Çinko, B vitamini ve bazı yağ türlerinin eksik olması: Tüm vücudumuz gibi saçlarımız ve saç derimizin sağlığı için de yeterli beslenilmesi gerekir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve faydaları yağların yeterli miktarda alınmaması saç derisi sağlığında bozulmalara neden olur.
- Sedef, egzama, saç mantarı gibi hastalıklar: Sedef ve egzama önemli cilt sorunlarındandır. El, yüz, kol gibi vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan bu cilt hastalıkları saç derisinde de meydana gelip kepeklenmeye neden olabilir. Bunların dışında saç mantarı gibi kaşıntılı ve döküntülü saç derisi hastalıkları da kepeklenmeye neden olur.
- Kuru ciltler ve soğuk hava: Cilt kuruluğu, deride pullanma ve dökülmelere neden olur. Aynı durum saç derisi için de geçerlidir. Saç derisinin normalden kuru olması pul pul dökülmeye neden olur. Benzer şekilde aşırı soğuk havalar da saç derisinin kurumasına ve kepeklenmeye neden olur.
- Stres, kaygı gibi durumlar: Kişinin yaşadığı ani stresler ve duygu dalgalanmaları hormonal değişikliklere neden olur. Bu hormonal değişiklikler zaman zaman saçlarda kepeklenmeyi de beraberinde getirir.
- Yaş ve cinsiyet: Kepeklenme, kadınlarda daha fazla görülür. Bunun sebebi kadınların saçlarının daha uzun olması, saçlarına daha fazla kimyasal işlem yapılması ve hormonal değişimleridir. Bununla birlikte yaşın da kepeklenmede önemli rolü vardır. En fazla kepeklenme görülen yaş ergenlik dönemidir. Bu dönemdeki hormonal değişimler saçların yapısına da etki edebilir.
- Saçları yanlış yıkamak: Saçların düzenli olarak yıkanması gerekir. Genel olarak haftada 2 ya da 3 kere yıkanması önerilir. Daha az ya da daha fazla yıkanmaları saçlarda kepeklenmeye sebep olabilir. Yıkama sonrası saçların güzelce durulanmaması ve saç yapısına uygun olmayan şampuan kullanımı da kepeklenme sebeplerindendir.
- Saçlara kullanılan kimyasallar: Saç şekillendirmek için kullanılan jöle, sprey, köpük, krem gibi kimyasalların aşırı kullanılması ve saçtan arındırılmaması kepeklenme nedenidir. Saç üzerinde kalan bu kimyasallar zamanla saça ve deriye işleyerek doğal yapısının bozulmasına neden olur.
- Bunların dışında parkinson hastalığı, nörolojik hastalıklar, HIV virüsü ve zayıf bağışıklık sistemi de saçlarda kepeklenmeye neden olabilir.
KEPEK NASIL GEÇER ?
Kepeğin yok edilmesi için ilk olarak nedeninin doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Kepeklenme nedenleri belirlendikten sonra ilk olarak bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Nedenleri ortadan kaldırdıktan sonra yeniden kepeklenme olmaması için önlem alınır.
Yeniden kepeklenmeyi önlemek için;
- Saçlarınızı düzenli olarak yıkayıp tarayın. Yıkama işlemini haftada 2-3 kere, tarama işlemini ise günde 2-3 kere yapın.
- Saçlarınızı yıkarken saç derisine masaj yaparak yıkayın ve bol su ile durulanmasını sağlayın.
- Saç yapınızı ve saç derinizi iyi analiz edin. Kendinize uygun şampuan ve saç kremleri kullanın. Aşırı kepeklenme sorunu için etkili kepek önleyici şampuanlar kullanılabilir.
- Saçlarınızı sürekli sıkı şekilde toplamayın. Ara sıra bırakın. Özellikle uyurken saçlarınızı tamamen bırakmanız saç derisinin hava almasını sağlar.
- Aşırı saç kimyasalları kullanmayın. Jöle, sprey, köpük gibi saç kimyasalları her ne kadar iyi olsalar da saçlara ve deriye zamanla zarar verir. Bu sebeple mümkün olduğunca az kullanmaya özen gösterin.
- Güneş ışınları kepekleri yok eder. Bu sebeple mümkün olduğunca güneşte vakit geçirin.
Saç kepeklenmesi hakkında genel bilgiler bu şekildedir. Uzun süredir bu sorunu yaşıyorsanız ileride daha büyük problemler olmaması için uzman bir doktordan yardım almanız gerekebilir.